airco

Een airco, maar dan zonder buitenunit!

Wonen

De zomers worden steeds warmer, en het wordt daarom ook steeds vaker nodig om een airco te installeren. Alleen is het installeren van een airco vaak een grote en dure klus. Er moet meestal een buitenunit geïnstalleerd worden waardoor het uiterlijk van je huis verandert, en dat kan vaak klachten van buren opleveren. Verder moet je soms ook nog vooraf toestemming krijgen van een VVE of gemeente om een dergelijke airco te installeren. Maar er zijn ook alternatieven, zoals de monoblock airco. Met behulp van de beste monoblock airco heb je namelijk vrij snel een lekker koel huis zonder grote aanpassingen.

Waarom juist een monoblock airco?

De monoblock airco is niet het enige soort airco dat zonder buitenunit werkt. Er bestaan ook airco’s die alleen maar warme lucht naar buiten gooien en er bestaan airco’s die met water de lucht binnen koelen. Deze hebben alleen vrij grote nadelen. Zo wordt de warme lucht die het eerste soort naar buiten gooit simpelweg vervangen door warme buitenlucht die via de kieren naar binnen komt, waardoor het nou niet bepaald een efficiënt systeem is. Het tweede soort wordt vaak een broedplaats voor algen en schimmels waardoor de lucht die eruit komt uiteindelijk niet meer geschikt is om in te ademen. Een monoblock airco heeft die nadelen niet.

Hoe installeer je een monoblock airco?

Een monoblock airco installeren is iets dat de meesten waarschijnlijk zelf kunnen. De hele airco is namelijk een systeem, en dus hoeft er niet gewerkt te worden met leidingen met koelvloeistof die nog gevuld moeten worden. Dat is allemaal al in de fabriek geregeld. Wat er nog wel moet gebeuren is het maken van twee gaten in de buitenmuur waartegen de monoblock airco geplaatst gaat worden. Deze gaten worden gebruikt als in- en uitgang van de airco. Dit is iets wat je doorgaans zelf kan doen, maar als je het liever niet zelf wil doen kan je altijd nog een installateur inschakelen.

Hoe kies je een monoblock airco?

Het kiezen van een monoblock airco kan best ingewikkeld zijn, er zijn namelijk veel merken, zoals Olimpia Splendid, en dan zijn er binnen de merken ook nog eens veel verschillen met betrekking tot capaciteit en functionaliteit. We raden je aan om eerst op te meten hoeveel kubieke meter de ruimte is die je wil koelen, dan kan je die informatie gebruiken bij jouw zoektocht naar een airco. Ook is het een goed idee om een airco te kiezen die zichzelf op een tijdklok uit kan zetten, hij hoeft namelijk niet de hele nacht door te draaien. Ook is het beter om een airco te kiezen die ook kan verwarmen.

Kies een airco die ook kan verwarmen

Er zit weinig verschil tussen een warmtepomp en een airco, er zijn namelijk maar een paar onderdelen nodig om een airco ook andersom te laten werken. We raden je dan ook aan om iets meer aan je airco uit te geven zodat de airco in de winter ook kan verwarmen. Je kan de airco dan gebruiken om gas te besparen.