mollen in de tuin

Mollen: hoe ga je ermee om?

Tuin

Het overkomt iedereen met een gazon wel een keer: molshopen. Ineens hebben mollen ervoor gekozen om van jouw grasmat hun speeltuin te maken. En dat is natuurlijk verschrikkelijk, want molshoop na molshoop wordt jouw veld langzaam geruïneerd. Je moet dus van de mollen af, maar hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn veel manieren om van mollen af te komen, van vriendelijke manieren als een mollenverjager tot aan dodelijke manieren als alle andere oplossingen niet meer werken. In dit artikel geven we je een aantal tips over verschillende manieren om van mollen af te komen.

Probeer de mol eerst te verjagen

Meteen de mol doden is een vrij slechte optie. De mol is zich niet bewust van jouw wensen, en elders zijn het heel nuttige dieren. Het is dus het beste om de mol te verjagen. Dit kan je doen met een mollenverjager. Je hebt de irritante pieptoon die ze maken vast wel eens gehoord. Maar hoe irritant het geluid ook is, is dat niet hoe ze werken. Mollen zijn namelijk doof. Het geluid is een bijwerking van wat ze echt doen: trillingen maken. Mollen kunnen niet zien of horen en zijn daarom heel gevoelig voor trillingen en vinden die dus vrij snel irritant.

Verjaag de mollen met carbid

Als het niet lukt om de mollen te verjagen met trillingen kan je ze ook verjagen met carbid. Carbid wordt namelijk niet alleen gebruikt voor carbid schieten. Mollen verjagen met carbid is vrij simpel. Je graaft een molshoop op, gooit er wat carbid in en voegt daar water aan toe. Hierna komt de molshoop langzaam vol te staan met gas. Dit stinkt, waardoor de mol snel een andere woonplek op zou zoeken. Je kan het carbid trouwens ook aansteken en zo de molshoop opblazen, maar dit is niet bepaald veilig en omdat het de stank van het carbid is dat de mol wegjaagt raden we dit af.

Verplaats de mol

Als het je niet lukt om de mol vrijwillig te laten verhuizen kan je de mol ook gedwongen verhuizen. Er bestaan niet dodelijke vallen waarmee je de mol op een andere plek uit kan zetten. Deze vallen bestaan uit kokers die je in de gang van de mol ingraaft en dichtvallen wanneer de mol erdoor loopt. Let er wel op dat je de vallen regelmatig controleert, je wil namelijk niet dat de mol verhongert. Als je eenmaal een mol gevangen hebt kan je de mol verplaatsen naar een plek waar niemand er last van heeft en de mol daar loslaten.

Als niks anders meer werkt…

Als geen van onze andere tips werken om de mol uit je gazon te houden is de enige optie om dodelijke vallen te gebruiken. Dit zijn doorgaans klemmen die ervoor zorgen dat de mol direct dood is en dus geen pijn zal voelen. Volg bij deze vallen altijd de meegeleverde veiligheidsinstructies op. De vallen zijn ontworpen om mollen te doden, dus jouw vingers komen er ook niet goed vanaf als ze in de klem belanden. Deze vallen plaats je ook in de gangen van de mol, maar je hoeft ze niet regelmatig te controleren, de mol is namelijk toch al dood.