Het is van cruciaal belang om je dak te ontmossen. Een van de belangrijkste redenen hiervan is dat een dak zonder mos veel betere bescherming biedt tegen sneeuw, regen en kou. Daarom is het verstandig om jaarlijks een inspectie van je dak uit te laten voeren en indien nodig het mos te verwijderen. Tegelijkertijd is het ontmossen van je dak een uitstekend moment om de afwatering van je dak te controleren. In dit artikel zullen we verder ingaan op de voordelen van het ontmossen van daken en hoe je mosvorming kunt voorkomen.
Waarom moet ik mijn dak laten ontmossen?
Een mosvrij dak biedt niet alleen betere bescherming tegen diverse weersomstandigheden, maar zal ook langer meegaan. Mos en algen maken de dakbedekking namelijk poreus, waardoor regenwater naar binnen sijpelt en vochtproblemen in huis veroorzaakt, zoals vochtplekken op de muren en schimmels. Bovendien kan mos zich verspreiden naar de dakgoten, waardoor verstoppingen ontstaan en bij zware regenval kan het loskomen en zal dit de regenpijp blokkeren. Wanneer het dak bedekt is met mos, kan het vocht bij bevriezing uitzetten in de stenen en zal dit barsten en scheuren in het dak veroorzaken. Als dit eenmaal gebeurd is zal het dak nog moeilijk te repareren zijn.
Verzekering
Het is verstandig om je dak regelmatig te laten reinigen, ook voor je verzekering. Elke woning is verplicht een woningverzekering te hebben en bij schade door brand of bijvoorbeeld een omgevallen boom tijdens een storm, zal de verzekeraar dit over het algemeen volledig vergoeden als je dak niet bedekt is met mos. Verzekeringsmaatschappijen kijken namelijk altijd naar de staat van het dak en het algemene onderhoud van de woning. Daarnaast heeft een huis met een bemost dak vaak een verwaarloosde uitstraling, dus het tijdig verwijderen van mos geeft je woning een frisse uitstraling!
Mos op het dak voorkomen
Het voorkomen van mos op je dak is beter dan het bestrijden ervan. Een manier om dit te doen is door het aanbrengen van wortelwerende folie en coating tijdens het plaatsen van dakisolatie of zonnepanelen. Op deze manier kan je twee vliegen in één klap slaan en blijven de kosten beperkt!